Ta strona używa cookie. Informacje o tym w jakich celach pliki cookie są używane znajdziesz w Polityce Prywatności.
W przeglądarce internetowej możesz określić warunki przechowywania i dostępu do cookies. Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.  
Zamknij

Wyjazd studyjny do Bawarii w ramach projektu „Podejmowanie współpracy w zakresie tworzenia grup operacyjnych dotyczących produkcji i dystrybucji żywności ekologicznej na Podkarpaciu”26.06.2018 14:06

                          

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
„Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020”
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich 
na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
 
 

W dniach 21-24 czerwca 2018 r. odbył się wyjazd studyjny do Bawarii zorganizowany przez  Uniwersytet Rzeszowski, Wydział Ekonomii, Katedrę Polityki Gospodarczej w ramach realizacji projektu „Podejmowanie współpracy w zakresie tworzenia grup operacyjnych dotyczących produkcji i dystrybucji żywności ekologicznej na Podkarpaciu”. Celem wyjazdu było zdobycie przez rolników, doradców i pracowników nauki wiedzy i doświadczeń na temat tworzenia grupy operacyjnej na rzecz wdrażania innowacji w produkcji oraz dystrybucji żywności ekologicznej. Uczestnicy wyjazdu poznali innowacyjne sposoby produkcji i dystrybucji produktów ekologicznych stosowanych w czterech gospodarstwach ekologicznych. W gospodarstwie ekologicznym Vorwerk Podemus zaprezentowano racjonalność tradycyjnych rozwiązań organizacji produkcji bydła mlecznego dostosowanej do warunków otoczenia i specyfiki regionu (obszary górskie regionu Bawarii) oraz hodowli trzody chlewnej jako bazy surowcowej dla przetwórstwa. Utrzymanie certyfikowanej marki żywności o wysokich walorach decyduje o trwałości firmy i przywiązaniu regionalnych odbiorców/konsumentów poprzez stosowanie zróżnicowanych form sprzedaży produktów . 

Szczególnie interesujące było poznanie firmy rodzinnej zajmującej się produkcją ziół, gdzie wysokie wymogi jakościowe dotyczące niszowej produkcji są godzone z zastosowaniem innowacyjnych metod organizacji produkcji i technologii przyjaznej środowisku, decydując o przewadze konkurencyjnej, zapewniającej zyskowność przedsiębiorstwa. 

Odbyło się także spotkanie z brokerem ze strony niemieckiej. Podczas dyskusji między uczestnikami wyjazdu a bawarskimi rolnikami nastąpiło wzajemne przekazywanie wiedzy i wymiana doświadczeń w zakresie uwarunkowań rozwoju rolnictwa ekologicznego na Podkarpaciu i w Bawarii, poznawanie nowych możliwości promocji i dystrybucji produktów ekologicznych oraz form sprzedaży bezpośredniej oraz rozwijanie kontaktów i współpracy między społecznościami wiejskimi na arenie międzynarodowej.

 

Nasi partnerzy

Tweety na temat @UR_Rzeszow